Nyhet
Tisdag 22 okt 2013 17:00 | Övrig fotboll
Krönika "Att bilda en fotbollsklubb"
Fotbolliblekinges galavecka rullar vidare. Här är veckans andra krönika. Denna gången signerad Marcus Nilsson, en av grundarna till en klubb som tog sin start 2006. Han berättar om händelser under de 7 säsonger som klubben funnits.


Under den tidiga hösten 2006, för lite mer än 7 år sedan, togs ett stort beslut i ett hus på Svingelvägen i Falkvik. Där och då klubbades det igenom att en helt ny fotbollsklubb skulle bildas, trots att det vid detta tillfälle redan fanns 7 fotbollsföreningar i kommunen (SGIF, FC Giffarna, Hanö IF, Gammalstorps GoIF, Sölve BK, Hörvikens IF, Björkenäs/Pukaviks IF). Ett sammansvetsat kompisgäng som ansåg att de inte riktigt fick plats i andra lag, samtidigt som man ville skapa något eget, något unikt, där inte gamla hierarkier skulle styra, utan istället skulle fokuset ligga på vänskap och humor.

Rasmus Bonli, Robin Svensson, Elias Nolin, Per Johansson, Andreas Hosio och Marcus Nilsson var kärnan i den här verksamheten som genast såg en massa problem framför sig. Det var dyrare än man trodde att driva en fotbollsklubb, med alla olika avgifter som man knappt vet var BFF gör av. Tomas Bonli, far till Rasmus, erbjöd sig att vara ordförande, eftersom han haft stor erfarenhet av att driva företag, och blev i början enskilt den mest drivande personen bakom hela föreningen. Han ställde upp med sponsring och allt möjligt i utbyte mot lottförsäljning och korvgrillning. Hans högra hand, Ulf Ekstrand, ställde upp som tränare, och vips så hade vi starten till ett fotbollslag.

Sölvesborg FF eller Sölvesborg United?

Vad klubben skulle heta var svårt att bestämma. Vid en omröstning så blev det lika, mellan Sölvesborg FF och Sölvesborg United. Den enda logiska lösningen togs till handa: Vi ringde Thomas Ravelli. För han förklarades den uppkomna situationen och bad han avgöra röstningen, varpå han sade: ”Ja, det måste helt klart bli Sölvesborg United”. Från den dagen heter klubben just United och Ravelli är för evigt en hedersmedlem i vår klubb. Hoppas du är med oss Thomas!

Den tidiga utvecklingen

Fk Sölvesborg United tog plats i division 6 västra, och allt såg bra ut. Det första målet för klubben gjorde Robin Bengtsson, numera i Hörvikens IF, i en tränigsmatch mot vänklubben Vanneberga IF, där det dock blev förlust med 3-1. Den andra träningsmatchen, mot Huaröds IF, förlorades med 2-1, men är desto mer känt för vad tidigare nämnda Bengtsson utbrister vid vår reducering i 93:e minuten. Han kastar ett inkast till Philip Rantanen, nuvarande kapten, som sedan gör mål, vilket får Robin B att springa och kasta sig ner på knä, sträcka armarna i luften och skrika: ”SÅ JÄVLA VIKTIGT!!!!”... Stor dag för Bengtsson, vanlig dag för de flesta.
Efter fem raka inledande förluster kommer till slut den förlösande segern hemma mot Ringamåla IK med 6-1. Detta följs sedan med ytterligare en seger mot Hoby GIF, men så många fler segrar blir det inte. Ett märkbart orutinerat Fk Sölvesborg United slutar på plats 10 av 12 den första säsongen, med 5 vinster och 17 förluster. Laget har dock väldigt roligt, både på och utanför planen, och därför fortsätter satsningen. Även om det länge var osäkert, då vi precis som andra klubbar, hade ganska ont om spelare, samtidigt som klubbens existens smutskastas av rivaliserande klubbar eftersom vi tar deras spelare, och tvärtom. Ett från början frostigt förhållande med Gammalstorps GoIF blir bättre och bättre ju mer man samarbetar, och till slut tror jag att vi båda uppskattade varandras verksamheter. Det kan till exempel nämnas att vi som spelare i United ställde upp som linjedomare åt Gammalstorp för att få en billigare planhyra under de två första säsongerna. En upplevelse bara det, att döma med legender som exempelvis Matts Johansson.

Framstegen

År 2008, 2009 och 2010 slutar Fk Sölvesborg United på en fjärdeplats i division 6 västra. Alltså betänkliga framsteg sedan den första säsongen som delvis berodde på större erfarenhet, men också på nyförvärv som anslöt. Spelare försvann naturligtvis också, men det kan bland annat nämnas att år 2008 hade vi Anton Håkansson, numera i Sölvesborg GIF, i laget och han bidrog på många sätt under den säsongen, även om han var något mer otränad än idag. Att nyförvärv kom till oss såg vi som ett positivt tecken att vi gjorde något bra, något roligt, som fler ville vara med om. Man kan dock inte frångå att det i många fall redan var kompisar till oss som anslöt, och gjorde vårt lag ännu bättre, ännu roligare och ännu mer sammansvetsat.

2011 placerar vi oss enbart på femteplats, trots uttalade mål om att vi vill avancera en division, och det skapar en hel del missnöje i truppen. Ulf Ekstrand avgår som tränare, eftersom han inte har mer tid, och en enorm trötthet på att driva klubben visas upp av bland annat ordförande Tomas. Men med mycket större initiativ av spelarna, med Robin Svensson, Rasmus Bonli och Marcus Nilsson i spetsen, vänds skutan till det positiva igen, och det bestäms att det ska göras en satsning till till efterföljande år. Markus Senften, den tidigare allsvenska profilen, träder in som spelande ideell tränare och en rad nyförvärv presenteras inför säsongen 2012. Den nygamla kaptenen Philip Rantanen återvänder inför säsongen, och mitt i säsongen ansluter Tobias Pettersson från SGIF, Jacob Lennartsson från Ifö Bromölla IF och Ola Claesson från Näsums IF.
Jämte dessa framsteg kan man även se en annan trend, ju mindre undertecknad själv spelar, desto bättre har det gått. Fan vad jag har lurat klubben genom åren, låtsas vara bra och sen inte varit det. Många gånger räcker det att vara snäll, så får man spela. Eller så är man bara ordförandens son, då får man alltid spela.

Uppflyttning två år på raken?

Säsongen 2012 innebär att vi placerar oss som tvåa i division 6 och får kvala upp till femman. Först slår vi Backaryds SK, och sedan Bj/Pukaviks IF i kvalet och är därmed klara för division 5 för första gången i klubbens historia. En dag som fick undertecknad att rysa av välbehag. Vad vi startat 6 år tidigare i ett hus i Falkvik hade nu lett till ett avancemang. Allt enorma slit som det innebär att starta en förening hade gett resultat.
Under år 2013 har det tillkommit ytterligare flera vassa nyförvärv. Bland annat Mattias Svensson från Näsums IF, som dock inte kunnat medverka mer än halva säsongen på grund av skada, och Jesper Olsson från Sölvesborgs GIF, som blev vår skyttekung i år med sina 23 mål. Från nedläggande Hanö IF, som åkte ur division 4, hämtade vi Andreas Johansson, Anders Eriksson och Mattias Erlandsson, Och från IFK Karlshamn hämtades Marin Ladan tillbaka till där han hör hemma. En märkbart starkare trupp alltså, och den har starkt bidragit till att vi i år placerade oss som trea och därmed lyckas kvala uppåt första året i division 5! Ett kval som dock slutade med förlust mot SGIF U som även om de var märkbart förstärkta av sitt A-lag vinner helt rättvist med 1-0 inför 400 (!) åskådare på Ringaslätti Gammalstorp. Snacka om parkeringskaos!

Nu i helgen har vi precis mött IF Trion i en placeringsmatch i kvalet, och i den ryska vinsterkylan blev det ny förlust, den här gången med 3-5. Stort tack till 39-åriga Mattias Pettersson som ställde upp i målet i avstängde Kristofer Rasmussons ställe. Just nu ser det mörkt ut att avancera till fyran, men man vet aldrig vad som händer längre upp i divisionerna med eventuell uppflyttning för Saxemara och någon föreningsnedläggning, så hoppet överger oss aldrig!

United idag – samma förening som vid starten?

Huruvida Fk Sölvesborg United fortfarande är samma klubb är svår att entydigt ge ett svar på. Det är fortfarande en förening som har väldigt högt i tak, och som sätter fokus på vänskap och humor. Både föreningen och dess hemsida symboliseras fortfarande av mycket inslag med glimten i ögat, men i takt med de allt bättre sportsliga resultaten, så har inställningen blivit allt mer vinstsökande. Kvar sedan starten som ständig del i 16-mannatruppen finns målvakten Kristofer Rasmusson, backen Rasmus Bonli, mittfältarna Philip Rantanen och Per Johansson, samt anfallaren Robin Svensson.

Att driva en förening på svensk fotbolls baksida är ett hårt jobb som kostar mycket tid och mycket pengar. Inget av det hade någonsin gått utan en del jävligt starka personer som gör mycket jobb bara för fotbollens skull. Tomas Bonli är en sådan person, som med sitt outtröttliga engagemang hjälpt klubben på alla sätt, och jag tror det är den mest osjälviska person jag någonsin träffat. Hans son Rasmus, är något sämre som människa, men ändå relativt trevlig. Dessa två tillsammans med Robin Svensson (spelare), Birger Johansson (tidigare kassör), Ulf Ekstrand (tidigare tränare), Jonas Wikström (assisterande tränare), Markus Senften (spelande tränare), undertecknad själv (Ja, jag vet, jag älskar mig själv), och andra otroligt hängivna spelare har sett till att Fk Sölvesborg United har kunnat bildas och sedan fortsätta leva.

År 2014 vet vi inte ännu vad som händer, men vad vi faktiskt vet är att Fk Sölvesborg United kommer att finnas kvar, och det kommer fortfarande stå för något som får mitt hjärta att hoppa till av välbehag.

Vänskap, mycket humor och en oändlig resurs av ideella viljor, som får en att inse fotboll är fan så mycket mer än bara en sport, det är en livsstil.

Marcus "Margan" Nilsson

SportsEvent365
Buy tickets to every Premier Leauge match

Dela med dig av artikeln: Översätt/Translate:

Fredag 09 maj 2014 14:57 | Allsvenskan
Kristianstads FF hoppas fortfarande på Daniel Nicklasson. Mittfältaren nobbade division 1-klubben i våras. Nu är framtiden osäker.

Läs mer (0 kommentarer)

Fredag 09 maj 2014 14:36 | Div 5
På Motorpavallen tar en av seriefavoriterna, Jämhögs IF, emot nykomlingarna Fjärdsjömåla AIF. Sveriges Milan har haft en tuff inledning och nu väntar Jämshög på bortaplan, en tuff uppgift men Tobias Nordström hoppas att laget höjer sig några snäpp och åker ifrån Motorpavallen med poäng i bagaget.

Läs mer (0 kommentarer)

Fredag 09 maj 2014 14:17 | Div 6
Miniderby mellan Belganet/Hallabro och Hoby GIF ser ut att dra till sig en månghövdad publik och fotbolliblekinge.se fortsätter sitt uppsnack med Hobys tränare Björn Bohlin som inte för så länge sedan tränade just BHIF.

Läs mer (0 kommentarer)

Fredag 09 maj 2014 13:37 | Div 6
Ringamåla IK är tillbaka med dunder och brak i den blekingska fotbollen, tre vinster på fyra matcher är på förhand en stark inledning av division 6 västra. Inför kvällens drabbning mot Pukavik fick fotbolliblekinge.se några ord med Ringamålas David Smiding som är förhoppningsfull inför kvällens match på Pukaviks IP.

Läs mer (0 kommentarer)

Fredag 09 maj 2014 12:14 | Div 4
Teknik mot evigt tjongande och fysisk fotboll, är det verkligheten när Svängsta/Asarum möter Sillhövda AIK på Marieborg ikväll? Fotbolliblekinge.se fick några ord med Sillhövdas Fredrik Kristoffersson som avslöjar kvällens matchplan, och det är inte med teknik grabbarna från Sillhövda ska vinna matchen.

Läs mer (0 kommentarer)

Fredag 09 maj 2014 11:30 | Div 4
I senaste omgången fick IFK Karlshamn en rejäl bössa av Rödeby AIF, ikväll är det ett nytt östlag som ska försöka ge IFK en ny smäll. Men Magnus Wedin ser inte bakåt utan räknar med att hans IFK har studsat tillbaka till vinnarspåret när matchen mot Nättraby är över.

Läs mer (0 kommentarer)

Fredag 09 maj 2014 11:21 | Div 5
AIK Atlas har så här långt överraskat på ett mycket positivt sätt i superfemman, ikväll är det FTT som står på programmet och Atlas tränare Alf Svensson räknar med en tuff fight men tror även att hans Atlas tar hem en ny trepoängare på Skogsvallen.

Läs mer (0 kommentarer)

Fredag 09 maj 2014 10:34 | Div 6
En av kvällens begivenheter är mötet mellan Belganet/Hallabro och Hoby på Björkvallen i den västra sexan, en match som blir en extra krydda i serielunken för alla inblandade. Fotbolliblekinge.se fick några ord med hemmalagets tränare Magnus Svensson.

Läs mer (0 kommentarer)

Fredag 09 maj 2014 07:00 | Div 6
Under fredagen spelas det ett kommunderby i Kyrkhult där Union tar emot gästande Gränum. Fotbolliblekinge.se tog kontakt med Martin Kronberg, tränare i Union för att höra vad han hade att säga inför matchen!

Läs mer (0 kommentarer)

Torsdag 08 maj 2014 22:37 | Div 3
Ronneby åkte till Hässleholm och Österås IP för att möta serieledarna och där fick man stöta på patrull. Skåningarna visade varför man leder serien och vann med dunder och brak. Ronnebys Kristoffer Israelsson är besviken när han berättar om matchen.

Läs mer (1 kommentarer)


Kommentarer (0)
Ingen har kommenterat den här artikeln ännu.
Skriv kommentar

Titel:


Brödtext:


Du är inte inloggad men om du vill kan du skriva en kommentar ändå:

Vad heter du?

Som en säkerhetsåtgärd för oss och dig som besökare kommer ditt ip-nummer att sparas tillfälligt i samband med att du skriver ett meddelande.
Fler nyheter
Fre 09 maj 14:57  |  Allsvenskan
KFF jagar Nicklasson
Fre 09 maj 10:34  |  Div 6
Svensson inför mötet med Hoby
Fre 09 maj 07:00  |  Div 6
Dags för kommunderby i Kyrkhult
Avspark.